Chardonnay
Sorta grožđa | Chardonnay |
Vinograd | Santa Lucia, Škrinjari |
Starost vinograda | 50 godina |
Položaj vinograda | jugozapad, zapad |
Uzgojni oblik | jednokraki guyot |
Sastav Zemlje | fliš, vapnenac, glina |
Vrijeme berbe | rujan |
Berba | ručna |
Prinos | 1,5-2 kg |
Vinifikacija | ručno selekcijonirano grožđe, hladna maceracija, prešanje, fermentacija, sur lie, batonage |
Dozrijevanje | inox |
Sadržaj alkohola | 12,8 |
Ukupna kiselina | 5,2 |
Neprovreli šećer | 3,7 |
Temperatura serviranja | 10-12 °C |
Ovo vino je proizvedeno od zrelog grožđa sorte chardonnay i vinificirano je na kontroliranoj temperaturi nakon hladne maceracije. To je vino u kojem do izražaja dolazi pulpa voća, s naznakama banane, ananasa i breskve. U ustima prevladavaju mekoća i mineralnost, što mu daje ugodan retrookus i svježinu. Savršeno ide uz plodove mora (školjke, dagnje), bijelu ribu na žaru i klasična rižota. U sezoni divljih šparoga ugodno vas može iznenaditi kombinacija s tradicionalnim istarskim jelima.