Kappi Teran
Sorta grožđa | Teran |
Vinograd | Brekija, Žmergo |
Starost vinograda | 30 godina |
Položaj vinograda | jugozapad |
Uzgojni oblik | jednokraki guyot |
Sastav Zemlje | crvena, siva |
Vrijeme berbe | listopad |
Berba | ručna |
Prinos | 1 kg |
Vinifikacija | duge meceracije 120-150 dana |
Dozrijevanje | dozrijevanje u hrastovim barrique i tono bačvama |
Sadržaj alkohola | 13,2 |
Ukupna kiselina | 5,8 |
Neprovreli šećer | 1,8 |
Temperatura serviranja | 16-18 °C |
Teran Kappi je vin de garde vinarije Cattunar, vinificiran iz grožđa sorte Teran i rodom iz regije.
Proizveden je iz potpuno zrelog grožđa koje je djelomično sušeno na polju. Vino je fermentirano s autohtonim kvascem i podvrgnuto maceraciji poslije fermentacije koja traje oko 6 mjeseci. Starenje se provodi u bačvama različitih veličina oko 2-3 godine te se pažljivo skuplja nakon temeljitih organoleptičkih procjena koje izražavaju filozofiju proizvođača.
Svoju intenzivnu crvenu boju, ponekad tamnu, vino duguje procesu dugotrajne oksigenacije u dekantru. Vino očarava raznim aromama, poput onih zrelog voća i džema (divlje bobice, crne trešnje), cvijeća (crvena ruža, ljubičica) i začina (vanilija, kava, papričice, kakao, duhan).
Okus je nevjerojatno invazivan, ali elegantan i snažan. Tanini u njemu su živahni, ali ugodno obloženi mekim i baršunastim tijelom, koji je namijenjen starenju.
Radi se o vinu stvorenom za veliku klasičnu kuhinju, kako za anglo-francusku (govedna Wellington), tako i za tradicionalnu istarsku (file boškarina); također se preporučuje s goveđim mesom, rižotom od tartufa, veprovinom te pečenjem.