Muškat bijeli
Sorta grožđa | Muškat bijeli momjanski |
Vinograd | Žmergo, Brekija |
Starost vinograda | 30 godina |
Položaj vinograda | jugozapad |
Uzgojni oblik | jednokraki guyot |
Sastav Zemlje | fliš, vapnenac, glina |
Vrijeme berbe | rujan |
Berba | ručna |
Prinos | 1,5-2 kg |
Vinifikacija | ručno selekcijonirano grožđe, hladna maceracija, prešanje, fermentacija, sur lie, batonage |
Dozrijevanje | inox |
Sadržaj alkohola | 12,2 |
Ukupna kiselina | 6 |
Neprovreli šećer | 32 |
Temperatura serviranja | 10-12 °C |
Sorta koju u Istri i Hrvatskoj zovemo momjanski muškat zapravo je muscat a la petit grains (muškat malih bobica), dakle najcjenjenija vrsta od stotinjak i više muškata, koji se uzgajaju u cijelom svijetu.
Vino je vinificirano kako bi se u potpunosti izrazila delikatna aromatičnost prirodno zrelih grožđa. Pruža intenzivan okus voća s citrusima i cvjetnim notama, a uravnotežena slatkoća prati njegovu intenzivnu svježinu.
Dobro je s desertima od svježe ricotte, s vrhnjem, malinama ili jagodama, pannacotom ili tiramisuom. Izvrsno je s tradicionalnim desertima kao što su štrudla od jabuka ili višanja.