Nono 4 Terre 2016
Sorta grožđa | Malvazija istarska |
Vinogradi | Grum, Žmergo, Škrline, Škrinjari |
Starost vinograda | 25 godina, 15 godina, 15 godina, 35 godina |
Položaj vinograda | jugozapad |
Uzgojni oblik | jednokraki guyot |
Sastav Zemlje | crvena zemlja 60%, crna zemlja 15%, siva zemlja 15%, bijela zemlja 10% |
Vrijeme berbe | listopad |
Berba | ručna - selekcionirano grožđe |
Prinos | 1,0-1,5kg |
Vinifikacija | duga maceracija 240 dana, fermentacija u inoxu |
Dozrijevanje | 30 mjeseci u drvenim bačvama - akacija 25 HL |
Sadržaj alkohola | 13,5 |
Ukupna kiselina | 5,2 |
Neprovreli šećer | 2,5 |
Temperatura serviranja | 13-15 °C |
Selekcija najboljih grozdova Malvazije istarske iz odabranih vinograda na istarskom crvenom, crnom, sivom i bijelom tlu.
Glavne karakteristike tla i što daju vinu:
Crna zemlja - struktura i trajnost
Siva zemlja - konzistentnost
Crvena zemlja - mineralnost
Bijela zemlja - svježina i cvjetnost
Ručna berba početkom listopada. Maceracija i postfermentacija 8 mjeseci u inox tankovima na kontroliranoj temperaturi. Dozrijevanje 30 mjeseci u bačvama od akacije veličine 2500 litara.
Boja vina neodoljivo podsjeća na najzanimljivije antičke starine, s nijansom boje zelenih maslina.
Vino ima izvanrednu mirisnu postojanost, od aromatičnog bilja (kadulja, peršin, origano) do tropskog voća (guava, komquat), sušenih citrusa, jako zrelih ljetnih žutih voća, dunje, zrele kruške, breskve, smokve, badema, cvijeća (glog, divlja ruža, jasmin), rogača u uzbudljivom i nepreglednom nizu što dovodi do nježnih začinskih tragova klinčića, cimeta, sijena i duhana.
Tekstura je uljasta, a struktura čvrsta, s dugim aftertasteom u kojem se miješaju zrelo i suho voće i sasvim lagana gorčina. Vino je punog tijela, masno, mineralno, s ugodnim svježim završetkom i elegantnim taninima.
Gastronomska preporuka: Ovo vino traži supstancijalnu i elegantnu hranu; od škampa, jastoga i riba poput romba i lista, preko telećeg filea s vrganjima do fritaja i pasti s crnim tartufima. Preporučemo i pečenja i variva od divljači (fazan, prepelice, divljač-srnetina).
Preporučena temperatura posluživanja: 13-15 ° C