Projekt 4 Terre
4 Terre je naš najvažniji projekt. Znanstvenici sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Veleučilišta u Rijeci (odsjek u Poreču), u našim su vinogradima identificirali četiri različita tipa tla karakteristična za zapadnu Istru.
Na položaju Žmergo identificirana je siva zemlja: radi se o prašnastom tlu s 25% aktivnog vapna.
Na položaju Škrinjari nalazi se crna zemlja: riječ je o pretežito crnom tlu na laporskoj podlozi.
Na položaju Grum nalazi se crvena zemlja: radi se o tipičnoj istarskoj dubokoj crvenici, terra rossi.
Na položaju Škarline nalazi se bijela zemlja: riječ je o sastavu tla sličnom sivoj zemlji, ali s još većim postotkom, oko 30 i više, aktivnog vapna.
2010. godine smo počeli selektivno proizvoditi četiri različite malvazije, s četiri različita tla: Siva zemlja, Crna zemlja, Crvena zemlja i Bijela zemlja.
Sva četiri vina vidljivo se razlikuju.
Organoleptički gledajući, Crna zemlja uvjerljivo je najelegantnija i najstrukturanija, održava kontinuitet u svim berbama. Crvena zemlja izražava tipičnost crvenice, mineralnost, sapidnost. Bijela zemlja je cvjetnog mirisa sa citrusnim notama, dok Siva zemlja je uglavnom voćna intenzivnog mirisa bagremovog cvijeta, usklađenog tijela i ugodnog retrookusa.
Tehnička analiza vina potvrdila je organoleptičke dojmove: malvazija s crne zemlje prikuplja najviše šećera a sa bijele zemlje najmanje šećera.
Ukupne kiseline se razlikuju na sva četiri položaja, kao što se razlikuju i Ph vrijednosti.
Ponosni smo što smo prvi u Istri terroir uspjeli podijeliti na precizno definirane climate (mikropoložaje unutar jednog vinograda), čija se vina u istoj berbi, sa istom sortom, značajno razlikuju. Vjerujemo da se budućnost istarskog vrhunskog vinogradarstva i vinarstva nalazi baš u što autentičnijem izričaju pojedinih položaja i mikroklima.